Färd #3: Mat

Avsnitt 3 Mat

Det tredje avsnittet av podcasten Färd är oerhört matigt. Mellan recepttipsen djupdyker Magnus och Fredrik i torkning av råvaror, vilket stormkök som egentligen fungerar bäst, varför fisk gör sig bäst nergrävd i en grop och naturligtvis den eviga frågan om det är matlagningen som skiljer människorna från djuren.

Avsnittets kaffe är även denna gång en bryggmetod: nämligen cafetiere, eller Fransk press.

Avsnittets läslista

 • Tornblad Eric – Torka mat, Calazo Förlag, Stockholm 2012.
 • Pollan Michael – Cooked a natural history of transformation, the Penguin press, New York 2013.

Lyssna på Podcasten Färd

Du kan lyssna på avsnittet direkt här på sajten, eller via din favoritpodcast-app. Självklart finns vi på iTunes.

Berätta vad du tycker

Har du några tankar eller ideer? Hör gärna av dig till oss. Antingen direkt via mail, eller varför inte skriva en kommentar på vår Facebooksida? Vi driver den här podcasten helt av egen kraft,  dina kommentarer är vår belöning och livsluft.

2 tankar kring ”Färd #3: Mat

 1. ProfilbildJochen Klug

  Nyligen upptäckt er och väljer och vrakar nu bland gamla avsnitt inför en lång vandring i sommar. Lär mig massor! Testade det här med blåbärssoppepulver i havregröten i helgen. Måste säga att jag inte tyckte den blev speciellt ”krämig” och utan behov av mjölk. Jag skulle gärna vilja slippa hålla på med torrmjölken så kanske jag inte gjorde ”rätt”? Vilka optimala proportioner mellan gröt och pulver talar vi om? Ska man kanske redan från start ta lite mer vatten än normalt för att få den lite lösare?

  Tack tack.

  1. FredrikFredrik

   Hej!

   Kul att du gillar podden. Den optimala fördelningen är nog inte helt lätt att säga, men man får ju tänka att det krävs vatten både till att själva gröten (svälla havregrynen) och till blåbärssoppepulvret. Dvs minst lika mkt vatten som om du skulle gjort gröt och blåbärsoppa separat. Sen skadar det nog inte med lite extra, men det där får man nog testa fram, det är ju tex väldigt individuellt hur rinnig man gillar sin gröt.

   Lycka till med vandringen.

Kommentarer inaktiverade.