Färd #5: Friluftslivets Normer

Podcasten Färd avsnitt 5

I femte avsnittet av friluftslivs-podcasten Färd filosoferar Fredrik och Magnus kring olika normer, självbild och identitet inom friliftslivet. Är det bara medelålders vita mäns bergsbestigande som är något att ha, varför går man egentligen i dyra gore-texkläder på stan, och vad händer om du fjällvandrar i träningsbyxor. Vi hinner också med ett parti om skridskoåkning och varför prylnormen och säkerhetstänkande  utmanar varandra.

(Uppdaterat 2014-01-12)

Spännande diskussion efter avsnittet

Vårt avsnitt om normer i friluftsvärlden skapade rejäla diskussioner på framförallt Twitter. Här kan du läsa dem. Det kom flera intressanta tankar från våra lyssnare och som ett resultat av diskussionerna mailade en av våra lyssnare, Josefine Larsson, (som bla är ordförande för Scouterna), till företaget Klättermusen med frågor om friluftskläder. Du kan läsa om deras svar på Josefines blogg. 

Bloggen Billigt friluftsliv delar också med sig av sina tankar efter att ha lyssnat på avsnittet:

Jag tycker att podcasten Färd har öppnat för en väldigt nyttig debatt om vilket friluftslivsklimat vi har här i Sverige. Vilka normer återspeglas och vilka exkluderas i den bild som visas upp? Och framförallt, hur mycket får den kommersiella friluftsdiskursen sätta prägel på den icke-kommersiella?

Vi tycker det är väldigt roligt att podcasten engagerar så mycket. Fortsätt komma med tankar kring våra avsnitt, på vår Facebooksida eller via Twitter.

Avsnittets läslista

 • Isberg, Roger – Enkelt friluftsliv, Sjöviks Folkhögskola

Lyssna på Podcasten Färd

Du kan lyssna på avsnittet direkt här på sajten, eller via din favoritpodcast-app. Självklart finns vi på iTunes.

Berätta vad du tycker

Har du några tankar eller ideer? Hör gärna av dig till oss. Antingen direkt via mail, eller varför inte skriva en kommentar på vår Facebooksida? Vi driver den här podcasten helt av egen kraft,  dina kommentarer är vår belöning och livsluft.

Detta inlägg postades i Avsnitt den av .
Färd

Om Färd

Färd är en podcast om friluftsliv. Varje avsnitt har ett tema som vi samtalar om. Människor och idéer, prylar och upplevelser. Här, där och precis där det behövs för att vara just en friluftsupplevelse.

4 tankar kring ”Färd #5: Friluftslivets Normer

 1. Pingback: När det skaver. | Billigt friluftsliv

 2. Pingback: Vandringsbloggen Podcasten Färd - Normer i Friluftsliv - Vandringsbloggen

 3. ProfilbildDaniel

  Hej!
  Ett stort tack för en riktigt bra podcast, lycka till med erat jobb.

  Angående kläder och Hightech material.
  Vad är det för för fel på Fjällräven G-1000 väv och en klassisk regnjacka, byxa?

 4. Pingback: Normer, prestationskultur och utanförskap i friluftsliv – Vandringsbloggen

Kommentarer inaktiverade.