Färd#17: Första fjällturen – hur gör jag?

Podcasten Färd: första gången på fjället

Min sydväst stora nackdel är dess stora fördel.

Vad behöver du tänka på första gången du ska ge dig ut på en fjälltur? I avsnitt 17 av podcasten Färd fördjupar sig Fredrik Larsson och Magnus Arnell i planering, packning och logistik. Vädret växlar snabbt, och det kan vara väldigt lokalt. Räkna med att temperaturen faller 1 grad per 100 höjdmeter. Det regnar, blåser och blir ordentligt kallt, för att i nästa stund vara strålande solsken och skalplagget börjar kännas svettigt. Vad betyder egentligen skalplatt, och vad ska du ha på dig under?

Planering

I avsnittet går vi igenom några grundläggande förutsättningar för planeringen av en fjälltur.  

 • Det är bra att börja planeringen i god tid, speciellt om man är ett gäng som inte gjort liknande saker tillsammans tidigare. Om tids finns är det en god ide att göra en kort vandring tillsammans på den lokala vandringsleden. Det ger en bra känsla, inte minst om du har köpt nya kängor.
 • Magnus tumregel när han planerar en vandring är att de allra flesta går ungefär 3 km i timmen plus 10 minuter per hundra höjdmeter.
 • Planera in en halv eller heldag med luft som reserv om något skulle hända.
 • Fundera på alternativrutter om något skulle hända, eller om du tröttnar. Det finns många lägen då man känner att man inte klarar hela rutten, men det är inte läge att ringa fjällräddningen.

Mat på fjället

Vi rekommenderar ett upplägg med frukost och lunch som är snabb och enkel att röra ihop. Middagen kan du gärna lägga lite mer tid på. Men det finns många fördelar med att snabbt kunna få i sig värmen och energin när du vaknar på morgonen eller behöver stanna för lunch.

Transporter.

Allra vanligast är nog nattåg upp till fjällen, men sista biten kan vara värd att kolla upp lite mer noggrant. Ofta går det buss som kan behövas förbokas, taxi eller tom helikopter.

Kläder och utrustning

I avsnittet går vi noggrant igenom skikt efter skikt vad som är lämpligt att ha på sig. Inifrån underkläder ut till skalplagget. Självklart blir det en hel del prylar också. Vad ska jag använda för kök, vilken övrig utrustning behöver jag ha med mig?

Lyssna på Podcasten Färd

Du kan lyssna på avsnittet direkt här på sajten, eller via din favoritpodcast-app. Självklart finns vi på iTunes. Det går också bra att lyssna via podda.se.

Berätta vad du tycker

Har du några tankar eller ideer? Hör gärna av dig till oss. Antingen direkt via mail, eller varför inte skriva en kommentar på vår Facebooksida? Vi driver den här podcasten helt av egen kraft,  dina kommentarer är vår belöning och livsluft.

Detta inlägg postades i Avsnitt den av .
Färd

Om Färd

Färd är en podcast om friluftsliv. Varje avsnitt har ett tema som vi samtalar om. Människor och idéer, prylar och upplevelser. Här, där och precis där det behövs för att vara just en friluftsupplevelse.

3 tankar kring ”Färd#17: Första fjällturen – hur gör jag?

 1. ProfilbildThomas Nilsson

  Ville bara säga att podda.se ligger nere, i övrigt är era avsnitt kanon!

  //Thomas

 2. ProfilbildJonas

  Fantastiskt bra pod!!! Lyssnar på avsnitten om och om igen. Jag skulle gärna vilja höra ett liknande avsnitt fast för vinterfjällen. Där har jag ett större kunskapsglapp. Avsnittet vinter var inte riktigt så grundlig som det här avsnittet är.

  /Jonas

Kommentarer inaktiverade.